9 Ekim 2022 Pazar

KAPİTALİZMİN ZAFERİ

 

Parlamento yeni ortaya çıkan toplumsal öğelerin isteklerini dile getirebilmeleri ve aralarındaki çıkar çatışmalarının çözümlenmesini sağlayan esnek bir kurum haline geldi.

 

Endüstrileşmenin önünde muhalif bir aristokrasi yoktu. 

 

Çünkü onlar da benzer ticari motivasyonlarla ayakta kalabilmişlerdi.

 

Köylülük ortadan kalktı. Tutucu ve gerici bir ordudan kurtulmuş oldu İngiltere.

 

 Dolayısıyla Rusya ve Çin’deki gibi köylü devrimlerinden de kurtulunmuş oldu.

 

18. yy’da ticaretin büyük çaplı artışı ile toprağa bağlı çıkarlar ve ticarete bağlı çıkarlar arasındaki ilk uyuşmazlık belirtileri ortaya çıktı.

 

Hammadde ve pazarlar için saldırgan bir dış politika beklentisinde olan ticaret çevresi toprak sahibi aristokratlar tarafından kuşkuyla karşılandı çünkü bu fetihlerin parası kendilerinden alınan toprak vergileriyle finanse edilecekti.

 

İngiltere iki olayla karşı karşıyaydı: hem Amerika’daki kolonilerini yitirdi hem de Fransa’da gerçekleşen devrimi izliyordu.

 

 Reformlar bir süreliğine askıya alındı.

 

18. yy’ın sonlarında güçlerinin zirvesine varan toprak sahibi sınıflar bu tarihten itibaren güçlerini yitirme sürecininin oldukça ağır ilerlemesi ve dayandıkları ekonomik temelin sağlam kalması nedeniyle zorluk çekmeden sürdürebildikleri bir savunma ve ödün verme dönemiyle ilgilidir.

 

19. yy’da İngiliz kapitalistleri, endüstrileşmenin ulusal birliği kurmak ve ticaretin önündeki iç gümrük duvarlarını yıkmak türdeş bir yasal adli sistem oluşturmak, çağdaş bir para birimini benimsemek gibi önkoşullarını devletten sağlanan küçük bir destekle yapabildiler.

 

 Orduya ve bürokrasiye dayanan bir monarşinin olmaması parlamenter demokrasinin gelişmesini kolaylaştırdı.

 

1832 Reform Yasası: endüstri kapitalistlerine oy hakkı verilmiştir. 

 

Bazı açılardan hayal kırıklığı yaratmış olsa da burjuvazinin dişini göstermesini sağlamıştır.

 

1846 Tahıl Yasalarının kaldırılması.

 

1838-1848 Chartist Hareket: Whigler bu hareketlere daha ılımlı yaklaşıyorlar.

 

1840’da çalışma yasalarını çıkartarak aristokrasi de sanayi burjuvasından rövanş almış oluyor.

 

Amerikan iç savaşının sonra ermesi ve Amerikan tahılını Avrupa’ya taşıyan buharlı gemilerin devreye girmesiyle Tarımda toprak sahibi sınıfların dayandıkları temellerde biraz sarsıntı oldu.

 

Fakat tam bu sıralarda İngiliz yukarı sınıfları tarımsal temellere dayanmaktan çıkmış; endüstriye ve ticarete dayanmış bulunmaktaydı.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÜTOPYALAR - 1

  ÜTOPYA VE GERÇEKLİK   Sosyalizm on dokuzuncu yüzyıl Avrupa’sının üzerine bir ütopya olarak çökmüştür. Bu ifade, kesinlikle şu iki t...